Chihuahua informatie deel 2

Eerste opvang pup
Het moment is daar, u gaat uw pupje ophalen! Zorg dat u thuis alles geregeld hebt. Maak ergens in huis een rustig plekje vrij en richt dat in als slaapplaats. Ook hij heeft recht op zijn privacy en moet ongestoord zijn slaapje kunnen doen. Maak gebruik van een kenneltje of kattenmand. Maar u kunt ook een kartonnen doos gebruiken. Knip een gat in de zijkant, waardoor de pup er in en uit kan.

De Chihuahua stelt een overkapping (zijn eigen hol) zeer op prijs. Geef als “nestmateriaal” een zacht warm dekentje.

Natuurlijk moet uw pup ook iets hebben om mee te spelen en om op te kauwen. Buffelhuid, flostouw en allerlei (piepend) hondenspeelgoed voldoen uitstekend.

Let er op dat het speelgoed bestand is tegen vernielzucht, zodat hij geen gevaarlijk materiaal binnen kan krijgen.

Zorg ook voor twee eetbakjes: één voor water dat altijd beschikbaar moet zijn en één voor zijn voer.

Als u de pup gaat halen, kunt u dat het beste ’s morgens doen. De pup heeft dan de hele dag nog om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, voordat hij de eerste ‘eenzame nacht’ ingaat.

De overgang van zijn vertrouwde omgeving naar een nieuw adres is voor de pup een behoorlijke stresssituatie. Hij verliest de bekende geurtjes, mist zijn speelkameraadjes en de warmte en liefde van zijn moeder. Plots wordt hij in een voor hem volkomen vreemde omgeving geplaatst. Het is aan u om deze overgang zo rustig en zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen.

Verander de eerste dagen zo min mogelijk aan wat hij bij de fokker gewend was. Vraag aan de fokker ook bijvoorbeeld een stukje deken uit zijn nest mee, waaraan bekende luchtjes zitten (veel fokkers leggen een aantal dagen voor het vertrek een speelgoedbeestje en een kleedje in het nest en geven dat aan u mee).

Verander de voeding en het voedingspatroon, al denkt u daar misschien heel anders over dan de fokker, de eerste dagen niet.

Neem uw nieuwe hond de eerste dagen niet op sleeptouw naar familie en kennissen. Ontvang ook niet heel veel visite om te komen puppy kijken. Laat hem rustig zijn nieuwe omgeving verkennen, rondsnuffelen. Geef hem veel aandacht en vertrouwen.

Voeding
 

Voedsel bestaat uit bouwstoffen voor het lichaam, dit zijn voornamelijk eiwitten, zoals vlees, vis en slachtafval, die qua samenstelling de behoefte van de hond het meest benaderen. Over de voeding voor honden in het algemeen en de Chihuahua in het bijzonder bestaan vele meningen.

Wat belangrijk is voor welke keuze dan ook: let er op dat uw hond gezond en vitaal blijft. De eerste dagen raden wij aan om voor uw pup de voeding en het voedingspatroon van de fokker aan te houden. Daarna kunt u dit desgewenst in kleine stappen gaan aanpassen.

Er zijn verschillende varianten voor de voeding van uw Chihuahua. Zoals ‘volledig brokken’, ‘kompleet vers vlees’ of ‘bones and raw food’ (gebruikte websites zijn informatief en niet bedoeld als aanbeveling). Natuurlijk kunt u ook voedingsvarianten met elkaar combineren.

De Chihuahua, wat is dat voor een hond?

In de eerste plaats een kleine hond, zelfs het kleinste hondenras ter wereld. Ondanks hun lichte gewicht (0,5 tot 3 kg) zijn ze stevig van bouw. Ze zijn slim, nieuwsgierig en trouw aan de baas. Misschien wel juist omdat hij zo klein is, laat de Chihuahua in heel zijn doen en laten duidelijk weten dat hij er is.

Hij is een gezelschapsdier bij uitstek, laat zich graag aanhalen en vertroetelen, maar kan aan de andere kant ook uitstekend zijn mannetje of vrouwtje staan. Hij is beslist niet bang uitgevallen en kan zich bij soortgenoten zelfs provocerend gedragen, wat bij confrontatie met grote honden tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Hij is ook bijzonder waaks, slaat vaak bij het minst of geringste aan. Ook kan hij zijn sympathie of juist antipathie tegenover vreemden duidelijk laten blijken. Ondanks zijn geringe afmeting is de Chihuahua beslist niet teer of zwak. Hoewel hij zonder problemen langere tijd alleen thuis kan blijven, is hij voor mensen die de hele dag van huis zijn een ongeschikte huisgenoot.

De Chihuahua kan uitstekend met kinderen opschieten. Maar houd bij kleine kinderen altijd een oogje in het zeil. Peuters en kleuters kunnen nogal eens te ruw met dieren omgaan en vanwege het formaat van de Chihuahua moet u hiermee dus zeer goed opletten. De Chihuahua is beslist geen speelgoed of accessoire!

Hoewel hij vanwege zijn omvang weinig ruimte nodig heeft, houdt hij ook wel van een flinke wandeling. Het is een sportieve hond met een behoorlijk jachtinstinct. Kortom: klein van formaat, maar met een groot karakter!

Historie Chihuahua
De Chihuahua is afkomstig uit Mexico. Honden en dan vooral kleine honden waren erg belangrijk voor de voor de Tolteken- en Azteken indianen. De indianen gebruikten honden bij geboorte-, huwelijks- en begrafenisplechtigheden.

De honden kregen een zorgvuldige opvoeding. De teven werden aangehouden; de reuen dienden als offers aan de goden of om op feesten gegeten te worden.

Aan het einde van de 19e eeuw werd de Chihuahua door Amerikaanse toeristen “ontdekt” aan de Mexicaanse grens van de Verenigde Staten. Zij kochten de hondjes van de indianen, namen ze mee naar huis en langzaam maar zeker werden de Chihuahua’s in Amerika populair.

Oorspronkelijk is de Chihuahua kortharig, maar in de dertiger jaren werd in Amerika, door het inkruisen van een aantal langharige dwergrassen, de langhaar-variëteit verkregen. De eerste langhaar Chihuahua werd in 1959 officieel ingeschreven in de USA.

In Engeland en later ook het vasteland van Europa, werd de Chihuahua pas na de Tweede Wereldoorlog echt populair. De eerste Chihuahua in Nederland werd eind vijftiger jaren ingeschreven in het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB).